מאיה שפילמן

פסיכותרפיסטית

טיפול למבוגרים, נוער וילדים


טיפול רגשי

טיפול רגשי לילדים

טיפול רגשי לילדים

אם אתם מתעניינים בקבלת מידע על טיפול רגשי לילדים, ייתכן ויש לכם שאלות, התלבטויות או רגשות מעורבים.
איך יודעים האם יש צורך בטיפול? אולי הבעיה תיפתר מעצמה? אולי עדיף להתמודד לבד?
חלק מההורים פונים לטיפול רגשי כי נראה להם שמשהו מציק לילד, או שהוא מספר על קושי כלשהו.
אחרים מספרים על קושי בסביבה הקרובה של הילד: בבית, בגן או בבית הספר.

ילדים, לעומת מבוגרים, לרוב אינם מבטאים מצוקה או קושי באופן מילולי.
כתוצאה, מצוקתם תתבטא בדרך כלל באופן עקיף בהתנהגות, בתפקוד היומיומי ובמערכות יחסים עם הסביבה הקרובה. 

אם אתם שוקלים טיפול רגשי לילדכם, מומלץ להיוועץ באיש מקצוע. ביחד נוכל לבחון את הקושי של ילדכם, כמה זמן הוא נמשך ועד כמה הוא משפיע על חייו, תפקודו וסביבתו. כל זאת, על מנת למצוא את הדרך הטובה ביותר לסייע לו ולכם. 

מומלץ לשים לב באופן מיוחד למקרים הבאים:
ראשית, האם רמת התפקוד של הילד, או אופן התנהגותו, חורגים מהמצופה לבני גילו?

שנית, האם חלה לאחרונה נסיגה משמעותית מתמשכת בהתנהגות הילד? (מסיבה ידועה או שאינה ידועה).
ולבסוף, כדאי לשים לב האם התנהגותו של הילד בבית או בחברה, מסבה לו או לסביבתו קושי או סבל.
סימנים אלה עשויים להעיד על קושי רגשי, המצריך טיפול מקצועי.

אתם מוזמנים לקרוא מידע על קשיים שונים בקרב ילדים, למשל על בעיות רגשיות אצל ילדים או על בעיות התנהגות בבית, בגן או בבית הספר. תוכלו גם לקרוא על קשיים חברתיים סביב מיומנויות חברתיות, וכן על חרדות אצל ילדים, על תוקפנות והתפרצויות זעםהצבת גבולות ועוד.
באתר תוכלו למצוא גם עמוד המרכז מידע על סוגים שונים של קשיים רגשיים אצל ילדים.

ההחלטה על פנייה לטיפול רגשי לילדכם

פנייה לטיפול רגשי לילדים יכולה להציף מגוון רחב של רגשות ושאלות: החל מחשש ודאגה ועד ביקורת או תחושת אשמה.
ראשית, חשוב לציין כי התחושות הללו מובנות וטבעיות.
שנית, כדאי שתדעו כי הצורך בטיפול אינו מעיד על איכות החינוך שהילד קיבל בבית, או על מידת ההשקעה שלכם בילדכם.
מבוגרים נוטים לראות את עולם הילדות כעולם קסום וחסר דאגות, בעוד שלמעשה זו יכולה להיות תקופה מורכבת ולא פשוטה.

טיפול רגשי לילדים מתאים במגוון מצבים. הן בהתמודדות עם קשיים יומיומיים ושכיחים והן בהתמודדות עם קשיים חריפים יותר, שיכולים להופיע באופן פתאומי או מתמשך.
כאן תוכלו לקרוא על קשיים נפוצים שהביאו הורים רבים לפנות לקבלת טיפול רגשי לילדיהם.
עזרה מקצועית יכולה לעזור גם בהתמודדות עם אירועים שעשויים להפוך למצבי משבר, כמו פרידה או מחלה במשפחה.
ליווי מקצועי בתקופות אלו עשוי למתן את השפעת המצב ולמנוע החרפה של הקשיים.

מענה לשאלות נפוצות על טיפול רגשי לילדים

מה הילד עושה בחדר הטיפולים? מהו משך הפגישה? מה זה דורש מכם ההורים? כדי לתת מענה לשאלות המטרידות הורים רבים, קיבצתי להלן רשימת שאלות נפוצות:

במה שונה טיפול רגשי לילדים לעומת טיפול במבוגרים?

הטיפול הרגשי בילדים שונה מהטיפול במבוגרים בשל ההבדלים בטווח הקשב של הילד וברמת ההתפתחות הקוגניטיבית, השפתית והרגשית. טיפול רגשי לילדים נעשה בדרך כלל באמצעים השלכתיים, בהם הילד יכול להביע את עולמו הפנימי באופן בלתי מילולי.
המשחק הוא אמצעי שכזה.
אצל מבוגרים, הטיפול יכול להתבצע גם באמצעים מילוליים (שיחות) וגם באמצעים בלתי מילוליים.

מבוגרים מגיעים לטיפול ממגוון סיבות, למשל:
לספר על מצוקה, למצוא פורקן רגשי, לקבל תובנות חדשות ולהרחיב את המודעות האישית לשם צמיחה והתפתחות.
לעומתם, ילדים מגיעים לטיפול בדרך כלל כי ההורים אומרים להם לבוא.
לכן, לשיתוף הפעולה שלכם ההורים יש חלק משמעותי בהצלחת הטיפול.

“הוא עוד קטן, דברים יסתדרו מעצמם”. האמנם?

פעמים רבות ילדים מתמודדים לבד, ומסתדרים! אבל טיפול יכול לאפשר לילד לא רק “לשרוד” מצבים בהווה, אלא גם לנסות ולהתגבר על דפוסים הפוגמים באיכות חייו או בתפקודו היומיומי, להתפתח ולצמוח. בטיפול רגשי לילדים טמונה האפשרות לצמוח מתוך קשר ולאפשר ביטוי לכוחות הבריאים שבנפש.

מה זה טיפול רגשי לילדים באמצעות משחק?

טיפול רגשי בילדים נעשה בדרך כלל באמצעים השלכתיים המאפשרים לילד לבטא את עולמו הפנימי. האמצעי הקלאסי ביותר הוא המשחק. המשחק הוא דרך הביטוי הטבעית ביותר לילדים והוא מאפשר לילד לבטא את עצמו, תוך שימוש במרכיבים מעולמו המציאותי והדימיוני. דרך המשחק, יכול הילד לצקת את עולמו הרגשי בדרך הטבעית לו. מתוך יחסי אמון וקירבה בין המטפל לילד, יוכל המטפל להבין טוב יותר את עולמו הפנימי של הילד ולסייע לו לעבד את הצרכים או הקונפליקטים בעטיים הגיע לטיפול.

.ילדים, בשונה ממבוגרים, פעמים רבות אינם מבטאים מצוקה או קושי באופן מילולי ישיר. במקום, הם מבטאים את מצוקתם בדרך עקיפה בהתנהגותם ובתפקודם היומיומי ילדים צעירים מאוד יתקשו לבטא את עצמם באופנים מילוליים עקב מגבלות של שפה. לכן, טיפול באמצעות שיחות אינו מתאים לילדים צעירים. קיימות מספר שיטות טיפול בעבודה עם ילדים: טיפול באמנות, טיפול באמצעות בעלי חיים, טיפול באמצעות מוסיקה, תנועה וכו’ וכן טיפול באמצעות משחק (Play Therapy).

היתרון המרכזי של טיפול רגשי לילדים באמצעות משחק טמון בכך שכמעט כל ילד אוהב לשחק. ילדים לומדים ומתפתחים באמצעות משחק. המרחב המשחקי הוא המקום בו ילדים יכולים לדמיין, ליצור, להרוס, לפנטז, לחקור ולהיות יצירתיים. המשחק מתרחש באזור ביניים נפשי, מרחב ייחודי שהוא ספק מציאות וספק פנטזיה, אך לא אף אחד מהם באופן מלא (ויניקוט).

המשחק הוא דרך הביטוי הטובה והטבעית ביותר לילדים והוא מאפשר לילד לבטא את עצמו, תוך שימוש במרכיבים מעולמו המציאותי והדמיוני. דרך המשחק, יכול הילד לצקת את עולמו הרגשי בדרך הטבעית לו.

להרחבה על המשחק, תפקידו בהתפתחות תקינה של ילדים והשימוש בו ככלי טיפולי בטיפול רגשי לילדים היכנסו לקרוא על טיפול במשחק

מאיזה גיל אפשר לפנות לטיפול ולמי הוא מתאים?

הטיפול מתאים במיוחד לילדים, החל מהגיל הרך ויעיל למגוון רחב של מצבים, בהם חרדה, דכאון ועצבות, הפרעות שינה ואכילה, בעיות הרטבה, ביישנות מופרזת, כעסים והתקפי זעם, אילמות סלקטיבית, הפרעת קשב וריכוז, הפרעות הסתגלות, ליקויים במיומנויות חברתיות וכישורי חיים, ילדים הסובלים מתחושות של דימוי עצמי וביטחון עצמי ירוד וכן בהתמודדות עם מגוון אירועי חיים כמו גירושין, אובדן, מעברים, אישפוזים, מחלות כרוניות, ניצול מיני ופיזי, קשיים משפחתיים, אלימות וטראומות.

כמה זמן נמשך הטיפול?

משך כל מפגש 50 דקות, בדרך כלל פעם או פעמיים בשבוע.
משך הטיפול עצמו תלוי בחומרת הבעיה, בקצב ההתפתחות האישי של כל ילד, במשאבים הרגשיים של המשפחה ועוד.
לכן, לא ניתן לצפות מראש כמה זמן יימשך הטיפול.

מה עושה הילד בחדר הטיפולים?

הילד הוא זה שמחליט כיצד לבלות את זמן הפגישה. הוא יכול לבחור האם ובמה לשחק, האם לשחק לבד או ביחד, האם לדבר או לא ובאיזו מידה לערב את המטפל. בחדר הטיפולים קיים מגוון רחב של משחקים וצעצועים שנבחרו בקפידה, על מנת לאפשר לכל ילד ביטוי חופשי ומלא של עצמו.

הטיפול מבוסס על מערכת היחסים בין הילד למטפל. המטפל נותן לילד להוביל את זמן המשחק ושואף ליצור יחסי אמון וקירבה. מתוך יחסים אלה, יכול המטפל להבין טוב יותר את עולמו הפנימי של הילד, במטרה לסייע לו לפתח מודעות ודרך התמודדות עם הקונפליקטים בעטיים הגיע לטיפול. כשמערכת היחסים בין המטפל לילד בשלה דייה, וכשהילד חש קבלה מלאה מצד המטפל, הוא יוכל, אם ירצה, לחשוף תכנים, מחשבות וחששות שמטרידים אותו ולהתמודד עמם.

מהו מהלך הטיפול? ומה התפקיד שלי כהורה במהלך הטיפול הרגשי לילד שלי? 

לפני התחלת טיפול בילד, אני נפגשת אתכם ההורים, ומקבלת מכם אינפורמציה: מהי הבעיה המטרידה אתכם או את ילדכם? מתי שמתם לב לקיומה? האם חל אירוע חריג בחיי הילד? באיזו תדירות מופיעה הבעיה? ועוד. חשוב לי גם לדעת: איזה משחק הילד שלכם הכי אוהב? במה הוא טוב? מהם מוקדי הכוח שלו ומהם מוקדי החולשה בהם הוא זקוק לעזרה?.

בנוסף, אני מקבלת מכם ההורים, רקע על מהלך התפתחותו של ילדכם וכן רקע על המשפחה. מידע זה יאפשר לי לנסות ולהבין את הילד וקשייו כחלק מהמארג האישי והמשפחתי הייחודי שלו. הסיפורים היומיומיים והדוגמאות שלכם, חשובים מאוד. הם ממחישים בצורה הטובה ביותר את החוויה שלכם ושל ילדכם ויעזרו לי להבין את הקושי של ילדכם ולחשוב מהי הדרך הטובה ביותר לסייע לו.

לפעמים, אני מבקשת את אישורכם לשוחח עם הגננת או המורה, המכירים היטב את הילד ויוכלו להוסיף מידע חשוב.

לאחר פגישה עד מספר פגישות אתכם ההורים, מתחיל הטיפול בילד. הטיפול מתנהל מתקיים מדי שבוע, ביום ושעה קבועים. לצורך הצלחת הטיפול, חשוב מאוד להקפיד להביא את הילד בזמן ובאופן קבוע.

בטיפול יש עליות ומורדות וכרוכים בו התמודדות עם כאב וקושי, כמו גם שמחה וצמיחה. טיפול רגשי בילדים הוא תהליך ולא מתרחש בין ליל. ראשיתו של התהליך בבניית אמון בן הילד לביני, בעקבותיו הילד מסכים להכניס אותי לעולמו הפנימי.

לפעמים ילדים מחכים בכיליון עיניים להגיע למפגש ולפעמים לא מתחשק להם לבוא, כי קשה להם להתמודד עם רגשות מסוימים. על ההורים מוטלת המלאכה הלא פשוטה, לקבל את הביטויים השונים של התהליך, להאמין ולהתמיד בדרך.

על מנת ליצור תנאים מיטביים לשינוי ולצמיחה, הטיפול בילד מלווה בהדרכה שלכם ההורים. בפגישות שלנו, תוכלו להעלות התלבטויות, שאלות, חששות. חשוב לי להקשיב לכם ולתחושותיכם מכיוון שאתם מכירים את הילד שלכם טוב יותר מכל אדם אחר, ולהיכרות הזו יש ערך בתהליך הטיפולי.

האם נשמרת סודיות על מה שהילד מספר במהלך טיפול רגשי לילדים?

כחלק מכללי האתיקה המקצועית להם אני מחויבת, מובטחת לכם ולילדכם סודיות מלאה.
כל מקרה של מסירת פרטים על הילד או על הטיפול, נעשה אך ורק באישורכם.
הסודיות מופרת רק כאשר נראה כי הילד עלול להיפגע או לפגוע בעצמו או באחרים. במקרים אלה אני מחוייבת לעשות את כל הנדרש כדי לשמור על הילד.

ישנם גם מקרים בהם הטיפול נעשה באמצעות הדרכת הורים (תלוי בסוג הקושי). אתם מוזמנים לקרוא מידע נוסף על הדרכת הורים או על הגישה הטיפולית שלי – טיפול דינמי

אשמח לשמוע מכם. כתבו לי או התקשרו 0544750751

ההודעה נשלחה בהצלחה.
אני מאמין
אני מאמינה ביכולתו של טיפול להיות מקום מאפשר, מקבל ואמפתי, המסייע בהתפתחות אישית, מימוש אותנטי ויכולת בחירה. אני משלבת בעבודתי ראיית עולם פסיכודינמית בהתבוננות בנפש האדם על מורכבותה, תוך אמונה ביכולתו של כל אדם להתפתח ולצמוח לעבר קיום מודע ובעל משמעות. למידע נוסף אודותיי לחץ כאן