פסיכותרפיסטית
המונח בעיות רגשיות או קשיים רגשיים אצל ילדים הוא שם כולל למגוון קשיים רגשיים, התנהגותיים או חברתיים אשר מופיעים בשנות הילדות, החל מהגיל הרך, ויכולים לגרום למצוקה או לפגיעה בתפקודו התקין של הילד.
קשיים רגשיים אצל ילדים יכולים להופיע בעוצמות שונות, ובהתאם להשפיע על איכות חייו של הילד ועל המידה בה נפגע תפקודו מבחינה רגשית, התנהגותית, חברתית, לימודית.
לפניכם מידע על קשיים רגשיים אצל ילדים. הקשיים מחולקים על פי קטגוריות, המתייחסות לסימפטומים המרכזיים של הילד.
שימו לב כי התמונה הקלינית כוללת בדרך כלל סימפטומים ממספר תחומים ביחד. בהתלבטות או בקבלת החלטה על טיפול רגשי לילדים, חשוב להתייחס לכמה משתנים, כמו: גילו של הילד, כמה זמן הילד סובל מקושי, כיצד מתבטא הקושי בחיי היום יום, עד כמה קשיי הילד חורגים מהמצופה לבני גילו וכן האם הוא פוגע בתפקודו היומיומי של הילד.
תקופת הילדות מצטיירת פעמים רבות בעיני המבוגרים כתקופה קסומה ונטולת דאגות, בעוד שלמעשה גם ילדים מתמודדים פעמים רבות עם מורכבות החיים ועם תחושות ורגשות הפוגעים באיכות חייהם ובבטחונם העצמי. חלק מהילדים עשויים לבטא בצורה מילולית תחושות וקשיים, בעוד אחרים יאותתו על בעיותיהם באופן עקיף, באמצעות התנהגויות או סימפטומים שונים. לעתים התרחש אירוע חריג או פתאומי בחיי הילד, ובמקרים אחרים הילד מתמודד עם קושי ממושך המקשה על הסתגלותו ותפקודו מבחינה רגשית, לימודית, התנהגותית וחברתית.
אצל ילדים טיפול בקשיים רגשיים נעשה בדרך כלל באמצעים השלכתיים, דרכם הילד יכול לבטא את עולמו, רגשותיו ומחשבותיו.
בטיפול רגשי במשחק, הילד יכול לבטא פחדים וחששות, קונפליקטים ותהיות ולשלב את כולם במשחק, בדרך הטבעית לו ביותר. מתוך יחסי אמון וקירבה הנרקמים בטיפול בין המטפל לילד, אפשר יהיה להכיר יותר מקרוב את עולמו הרגשי של הילד ולסייע לו לעבד את הצרכים או הקונפליקטים בעטיים הגיע לטיפול. מכיוון שמרבית הילדים אוהבים לשחק, טיפול רגשי במשחק מהווה פעמים רבות מקום מוכר ובטוח, והמרחב הטיפולי הופך למקום בו הילד יכול להיות חופשי לבטא את כל אשר על לבו, ולשלב משאלות, פחדים, שאיפות, מחשבות ומרכיבים מעולם הדמיון והמציאות גם יחד.
להרחבה על המשחק, תפקידו בהתפתחות תקינה של ילדים והשימוש בו ככלי טיפולי בטיפול רגשי לילדים קראו על טיפול במשחק.
הטיפול מתאים לילדים החל מהשנים הראשונות ויעיל למגוון רחב של קשיים, בהם חרדה ודיכאון, בעיות אכילה, ביישנות מופרזת, תוקפנות והתפרצויות זעם, אילמות סלקטיבית (סלקטיב מוטיזם), הפרעות קשב וריכוז, הפרעות הסתגלות, בעיות חברתיות, דימוי עצמי וביטחון עצמי ירודים וכן בהתמודדות עם מגוון אירועי חיים כמו מוות של אדם קרוב, פרידה של ההורים, מחלה של הילד או של אדם קרוב, התעללות מינית או פיזית, משברים משפחתיים וטראומה.
בגילאים בוגרים יותר הטיפול עשוי להיות באמצעות שיחות, על פי העדפתו של הילד.
למידע נוסף על טיפול רגשי לילדים לחצו כאן ולקריאה נוספת אודותיי לחצו כאן
תוכלו גם לקרוא על הגישה הטיפולית שלי כאן